Danmarks største Lungekor

Danmarks største Lungekor

Klokken er 7.15 tidligt lørdag morgen, jeg er på vej til Herning for at gøre klar til vores Lungekorsstævne.
Med mig har jeg Rune og Frank, som har lovet at være hjælpere hele dagen. Rune, der har stået for logistikken, kommer allerede, her på vej i bilen, på sin første prøve. Den buschauffør, der skal på den tidligste tur, ringer nemlig. Han skal lige bruge lidt hjælp til at finde vej til Rødovre Kulturelle Aftenskole. Her skal de første deltagere samles op for at påbegynde deres lange tur til Herning. Med i bussen har de deres korleder, som står for underholdningen på turen.
Tilsvarende busser er ved at gøre klar til at starte fra Aalborg og Vejen, så der i alt skal ankomme 3 busser med tilmeldte til arrangementet. En bus med hold Øst og to med hold Vest.

Lungekorsstævnet går i al sin enkelthed ud på, at de tilmeldte skal synge så meget som muligt, have fyldt lidt fagligt indhold på tanken og være socialt sammen med ligestillede en hel eftermiddag. Ingredienserne er meget engagerede korledere, et foredrag, god mad og en stram tidsplan i vores dejlige, nye lokaler i Herning. Huset er blevet indrettet med 2 sale til aktiviteter, et stilleområde med udstilling fra Lungeforeningen og et lille motionscenter bemandet af en af vores dygtige bevægelsesundervisere, Pernille Kjellstrøm. Hun vejleder deltagerne i motion med hensyntagen til besværet vejrtrækning.

Selve arrangementet starter med at hold Vest ankommer til frokostbuffet kl. 11.45. De har så en halv time til at spise den lækre menu, vi har købt hos Kokken og Jomfruen. Vi er spændte på, om vi kan få afviklet bespisningen af 45 mennesker og få dem ud af lokalet tids nok til, at vi kan nå at rydde op og gøre klar til hold Øst, der ankommer med næsten lige så mange deltagere kl. 12.30, hvor det så er deres tur til at gå ombord i frokostbuffeten.
Imens hold Øst spiser, er hold Vest i Store sal til Åndedrætsøvelser v/ Anne-Mette Strandgår (korleder i Aalborg) - den første workshop af 20 minutters varighed, som deltagerne bliver udsat for.

De andre workshops veksler hen over dagen, så hold Øst og Vest skiftes til at være i de 2 sale, hvor 3 forskellige korledere hver øver en sang med deltagerne. Ind i mellem er der pauser, som kan bruges på at drikke kaffe, høre om god motion med hensyn til vejrtrækningen og besøge Lungeforeningens stand i vores stillelokale.

Kl. 13.15 starter dagens 2 næste workshops. I den ene sal vil Anne Kirstine Jensen, korleder fra Herning, lære deltagerne af synge ”I Østen stiger Solen op” på melodien til Amazing Grace. I den anden sal bliver der sunget ”Badedyret” med Gertrud Lei, som er korleder på vores Lungekor i Viborg,

De sidste workshops løber af stablen fra kl. 14.05. I den ene sal står korleder Marianne Heuer for sangen ”Du kom med alt, hvad der var dig”. Mens der i den anden sal er foredrag af overlæge Thomas Ringbæk om den seneste forskning og udvikling i behandling af lungesygdomme.

Umiddelbart havde vi forventet en del forvirring omkring opstart af de enkelte workshops, men fordi deltagerne var utroligt disciplinerede, og fordi vores medhjælpere var hele tiden klar til at guide og servicere, fandt alle deres rigtige sal til tiden.
Så det gik slag i slag hele eftermiddagen, indtil alle samledes i vores store sal kl. 15.30, hvor alle ca. 80 deltagere, for første gang i løbet af dagen, skulle synge sammen til den afsluttende koncert. Henrik Møller Jensen, som er korleder på Lungekorene i Bogense, Middelfart og Kolding, varmede deltagerne godt op, hvorefter Anne Kirstine sørgede for en kæmpe oplevelse med de indøvede sange.
Det var først, da jeg stod med videokameraet for at optage koncerten, at jeg kom i tanke om, at den logistiske planlægning havde holdt hele dagen igennem, og koncerten sluttede kl. 16.15 fuldstændig som planlagt.

Da mange havde en lang bustur hjem, havde vi gjort klar til at bespise alle med en byg-selv-burger inden afgang. Der var gjort plads til at 4 ad gangen kunne bygge burgere, og det forløb også helt smertefrit. Så 2 minutter før planlagt afgangstid var alle sangere på plads i deres busser og kunne påbegynde hjemturen, der for nogles vedkommende varede 4 timer.

Vi gør det igen
Allerede på dagen for stævnet blev næste års Lungekorsstævne efterspurgt. Så vi gør det igen! Blot i endnu større lokaler. Vi har nemlig allerede nu troen på, at endnu flere vil være med næste år, og lokalerne i Herning kan ikke rumme flere.
Efterfølgende har vi hørt så mange rosende ord om arrangementet, bl.a. ”Dejlig mad”, ”Dygtige korledere”, ”Alle pengene værd”, ”Skønt, at der var fart på hele dagen” – men den bedste var næsten, at de deltagere, der havde længst hjem i bussen, havde sunget hele vejen!

dof